Thursday, May 6, 2010

Plante medicinale recomandate pentru diskinezie biliara

Plante medicinale recomandate pentru diskinezie biliara

Fiind o tulburare motorie care impiedica evacuarea bilei din vezica biliară (gr. dys = dificil; kinesis = miscare), pentru fitoterapia ei se recomanda numeroase plante medicinale cu efecte coleretice si colagoge.

(uz intern) Speciile de plante medicinale cu efectele cele mai importante sunt:

Folium Cynarae (frunze de Anghinare)

• Infuzie, o lingura la 1/2 litru apa, cantitate care se bea in cursul unei zile astfel: o cana dimineata pe stomacul gol, dupa care se sta culcat jumatate de ora pe partea dreapta; a doua cana se bea in 2 reprize cu jumatate de ora inainte de mesele principale. Tratamentul se face progresiv, pornind de la doze mai mici, pe o durata de 20-30, zile, apoi 30 zile pauza, dupa care reia.
Folium Menthae (frunze de Menta)
Infuzie, o lingurita la cana; se bea 1—2 cani pe zi.
Radix Taraxaci (Papadie Folium, Rerba) intreaga sau radacina, frunzele.
• Infuzie, 1 — 2 lingurite la cana; se beau 2—3 cani pe zi.

Herba Chelidonii (Rostopasca)

• Infuzie, 1/2 lingurita la cana; se beau 1—2 linguri la 3 ore (se evita supradozarea sau administrarea unor cantitati mai mari, deoarece poate avea actiune toxica).

Folium Salviae (frunze de Salvie)

• Infuzie, o lingurita la cana; se bea cursul unei zile, treptat (este contraindicata pentru mamele care alapteaza deoarece micsoreaza secretia de lapte)

Rerba Hyperiei (Sunatoare)

• Infuzie, o lingurita la cana; se beau 2—3 cani pe zi.

• Infuzie, 2 linguri la cana; se ia cate o lingura dupa fiecare masa;

• Ulei — 20 g planta se pune intr-un vas închis la umectat cu 20 ml alcool, dupa care se adauga 200 ml ulei si se fierbe pe baia de apa circa 3 ore, amestecandu-se din cand in cand; dupa 2—3 zile se strecoara printr-o panză prin presare. Se pastrează la intuneric si racoare. Se ia cate o lingurita dupa mese.

0 comments:

Post a Comment