Wednesday, April 7, 2010

Plante medicinale pentru afectiuni cardiace cu substrat nervos

Plante medicinale pentru afectiuni cardiace cu substrat nervos

Plantele medicinale utilizate au proprietati sedative generale, manifestandu-se cu efecte favorabile in unele tulburari neurovegetative ale inimii (tulburari de ritm cardiac, palpitatii, senzatii dureroase, nevroza cardiaca).
Efectele cele mai accentuate se atribuie urmatoarelor specii de plante medicinale de baza:

— Flores, Folium et Fructus Crataegi (flori, frunze si fructe de Paducel). Reglind tulburarile de natura nervoasa ale inimii se reocomanda in completarea tratamentului cu digitaliee sau in pauzele de tratament.

• Infuzie, o lingurita planta medicinala la o cana cu apa; cantitatea se bea in cursul unei zile.

• Tinctura — 20 g planta medicinala se macereaza timp de 10 zile in alcool de 70°. De 3 ori pe zi cite 10—15 picaturi.

— Herba Leonuri (Talpa gistii). Insasi denumirea stiintifica a plantei medicinale (Leonurus cardiaca) indica faptul ca aceasta era cunoscut de multa vreme pentru efectele ei in afectiunile cardiace avind proprietati sedative remarcabile. Se folosesc virfurile inflorite cu frunze ale plantei medicinale.

• Infuzie: o lingurita la o cana; se beaj 2 cani pe zi, dintre care una seara timp de o saptamina, de 6 ori pe zi

• Tinctura — 20 g planta se macereaza timp de 7—8 zile in alcool de 70°; se iau cite 20—40 picaturi de 2—3 ori pe zi inaintea meselor principale.

— Radix Valerianae (radacina de Valeriana). Sedativ general cu efect deosebit mai ales in palpitatii (tulburari de ritm cardiac), de origine functionala (oboseala, nevroze, consum de cafea, ceai, alcool, tutun etc.).

• Infuzie, o lingurita de planta la cana se bea treptat in cursul unei zile.

• Pulbere — de 3 ori pe zi cite un virf de cutit, preferabil in casete.

• Tinctura — din 20 g radacina macerat in 100 ml alcool de 70° timp de 5 zile se iau de 2—3 ori pe zi cite 15-picaturi (se recomanda asocierea cu tinctura de paducel).

In afara acestor trei specii de de plante medicinale de baza se mai recomanda:

— Flores Lavandulae (flori de Levantica) — cu actiune sedativa

• Infuzie, cu 1/2—1 lingurita la cana se beau 1—2 cani/zi.
— Herba Marrubii (Unguras) — in reglarea ritmului cardiac.

• Infuzie, o lingurita la cana; se beau 2—3 cani pe zi, de preferinta inainte de mese.

• O infuzie concentrate cu 2 linguri la cana din care se ia cite o lingura inainte de mese.

Ceai calmant impotriva tulburarilor cardiace (PLAFAR) cu formula intra urmatoarele componente: Folium Crataegi cum floribus (frunze si flori de Paducel), Radix Valerianae (radacini de Valeriana) si Herba Leonuri (Talpa gistii) — cu actiune specifica sedativa a tulburarilor cardiace de origine neurovegetative, Flores Tiliae (flori de Tei) si Folium Menthae (frunze de Menta) — antiseptice si antispastice.

• Infuzie, o lingurita la o cana; se ia ori de cite ori se simte nevoia, in special seara la culcare.

— Alte formule de ceaiuri medicinale:

Rp. Folium cum floribus sau Fructus Crataegi (flori cu frunze sau fructe de Paducel) Herba Leonuri (Talpa gistii) Radix Valerianae (radacini de Valeriana)

• Infuzie: o lingurita de amestec la o cana; se beau 1—2 cani pe zi, in mai multe reprize.

Rp. Flores sau Folium cum Flores Crataegi (flori sau frunze cu flori de Paducel) Herba Leonuri (Talpa gistii) Herba Polygoni (Troscot) Folium Melissae (frunze de Roinita)

• Infuzie, o lingurita la cana; se recomanda 2—3 cani pe zi, in mai multe reprize, dimineata seara inainte de culcare, in cure de o luna cu pauze de o saptamina.

Rp. Radix Valerianae (radacini de Valeriana) Flores Tiliae (flori de Tei) Folium Menthae (frunze de Menta) Herba Serpylli (Cimbrisor de cimp)
parti egale
- 20 g fiecare

0 comments:

Post a Comment