Thursday, April 22, 2010

Sindromuri dispeptice (anaciditate, hipoaciditate)

Sindromuri dispeptice (anaciditate, hipoaciditate)


In cazul lipsei sau al unei concentratii reduse de acid clorhidric ii sucul gastric, care duce la o activitate digestiva redusa, mai ales in ceea ce priveste scindarea moleculelor protidice si de asemenea la o insuficienta inactivare a microbilor care patrund odata cu alimentele, se recomanda in general plante medicinale cu principii amare. Stimularea secretiei acide are loc prin act reflex. Administrarea se face sub forma de infuzii sau pentru a face mai usor de suportat gustul extrem de amar, sub forma de tinctura sau pulbere. Totdeauna administrarea se face cu cca jumatate de ora inainte de mesele principale.

(uz intern) Herba Absinthi (Pelin)

Nu se foloseste in cure indelungate provocind tulburari nervoase si digestive. Contraindicat pentru femei gravide sau care alapteaza.

• Infuzie cu o lingurita la 1/2 l ; se bea cite un sfert de cana, de 2—3 ori pe cu jumatate ora inainte de mese.

• Tinctura din 20 g planta medicinala macerata in 100 ml alcool timp de o saptamina; se iau cite 15—20 picaturi pe zi in apa, inainte de mese.

• Pulbere, 1—2 g inainte de mesele principale .

Herba Cnici * (Schinel) — Produce o secretie inceata, dar de lunga durata a sucului gastric.

• Infuzie cu o lingurita la cana, din care se bea cite un sfert cu jumatate de ora inainte de mesele principale. O tinctura din 20 g planta macerata in 100 ml alcool timp de 7—8 zile; se iau 40—50 picaturi in apa sau vin cu jumatate de ora inainte de mese.

Herba Ovigani (sovirf)

• Infuzie concentrata cu 3 linguri planta la cana; se beau cite 3—4 linguri infuzie inainte de mese.

Ceai tonic — aperitiv (PLAFAR)

Radix Gentianae (radacina de Ghintura), Herba Centauri (tin-taura), Herba Cnici (Schinel), Herba Abshithi (Pelin) — tonice amare; Fructus Cynosbati (Macese) — vitaminizante; Fructus Coriandri (fructe de Coriandru), Rhizoma Calami (rizomi de Obligeana) — plante medicinale aromatice care maresc secretiile glandelor salivare si gastrice,

• Infuzie, o lingurita la cana; se beau 2 cani pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.

Rp. Herba Absinthi (Pelin) 30 g
Herba Centauri (tintaura) 20 g
Flores Millefolii (flori de Coada soricelului) 30 g
Folium Salviae (frunze de Salvie) 20 g

• Infuzie, o lingura la cana, din care se bea cite un sfert cu o jumatate de ora inainte de masa; la copii sint suficiente 2—3 linguri.

0 comments:

Post a Comment